İSTANBUL'DA CUMHURİYET BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

İSTANBUL'DA  CUMHURİYET  BAYRAMI COŞKUYLA  KUTLANDI

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümü kutlamaları kapsamında; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ev sahipliğinde Çırağan Sarayı’nda bayramlaşma programı düzenlendi.

Bayramlaşma programı, il yöneticileri, eğitim, sağlık, iş dünyası, kültür, sanat ve spor camiasından çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Girişte davetlileri İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve eşi Hatice Nur Yerlikaya Hanımefendi karşıladı.

29 Ekim Bayramlaşma Programı kapsamında Atatürk’ün smokinlerini diken ailenin dördüncü kuşak torunu Levon Kordonciyan tarafından Cumhuriyet Bayramı’na özel olarak hazırlanan “Cumhuriyet Terzihanesi Sergisi” düzenlendi.

Atatürk’ün giydiği kıyafetlerin orijinallerinin yer aldığı sergide; Cumhuriyet Dönemi kıyafetleri, terzihane aksesuarları ve dönem fotoğrafları sergilendi.

Programda, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihini dans figürü ve halk müziği içinde barındıran Anadolu Ateşi, İstanbul Valiliği’ne özel bir koreografiyi, kostüm ve müziklerle sergiledi.

Müzik dinletisi ve Cumhuriyet Bayramı’na özel olarak İstanbul Valiliği tarafından hazırlanan ‘Cumhuriyet’ filmi gösteriminin ardından Vali Yerlikaya, katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Vali Yerlikaya Konuşmasına Cumhuriyetin İlan Edildiği Saatte Başladı

Cumhuriyetin ilan edildiği saat olan 20.30’da konuşmasına başlayan Vali Yerlikaya, Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıl coşkusunu ve sevincini yaşadıklarını belirtti.

 

‘’Bir ülke düşününüz. Bağrına hançer saplanmış. Dört bir yanı işgal altında. İnsanları yordun, insanları yaralı. Ve onlara, düşman bayraklarının gölgesinde nefes almak bile zûl geliyor’’ diyen Vali Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü: “ Sadece bir umut ışığı arıyordu Anadolu. Ve nihayet o ışık; 19 Mayıs 1919 sabahı adeta bir güneş gibi doğmuştu Samsun’dan. Karanlıkları dağıtıp, yüreklerdeki o umut ateşini yakan Gazi diyordu ki: ‘Bir ulus sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe, yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez’. Öyle de oldu!”

Koskoca bir milletin el ele verip, kendilerine biçilen kefeni yırtıp attığını vurgulayan Vali Yerlikaya, “Artık gün, Milli Mücadele’yi taçlandırma, ‘Hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete’ verilme günüydü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘vicdanımda taşıdım’ dediği ‘o milli sırrı’ da 28 Ekim 1923 akşamı yani tam bugün açıklamıştı: ‘Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!’ Oylamaya katılan 158 vekilin oyuyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilmişti” dedi.

“Tarih, Yeryüzünün En Çetin Mücadelesiyle Cumhuriyet Kuran Başka Bir Milleti Daha Yazmadı”

Tarihin bizim kadar bedel ödeyerek, yeryüzünün en çetin mücadelesiyle Cumhuriyet kuran başka bir milleti daha yazmadığını belirten Vali Yerlikaya, “Çünkü bizim için Cumhuriyet; omuzlarında cepheye mermi taşıyan Kınalı elleri öpülesi nenelerimizin son vasiyetidir! Cumhuriyet, mermisi bitince süngüsünü takarak şehadete koşan Mehmetçiğimizin dilindeki duadır!  Vatanları işgal altındaki mazlum milletlerin de bağımsızlık rehberidir.” diye konuştu.

Vali Yerlikaya, “Sizlerin huzurunda bu en büyük eserini gençlere emanet eden ve ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır!’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve O’nun silah arkadaşlarını, kahraman Mehmetçiklerimizi ve vatanları uğruna canından geçen analarımızı, nenelerimizi, dedelerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Mekânları cennet, makamları âli olsun.” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ