Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 95. yıl dönümü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın katılımıyla gerçekleştirilen törenle kutlandı.

Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde gerçekleşen programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcıları Selim Dursun ve Enver İskurt, Vali Yardımcısı Şevket Atlı, Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Nuh Köroğlu, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Alb. Tayfun Paşaoğlu, Deniz Müzesi Komutanı Alb. İlyas Gültaş, İBB Başkan Vekili Hüseyin Aksu, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, Deniz Ticaret Odası Başkanı  Tamer Kıran ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Bakan Karaismailoğlu, Vali Yerlikaya ve beraberindekiler Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesini ziyaret etti.

Kur’an tilaveti ve İl Müftüsü Prof. Dr. Maşalı tarafından dua okunmasının ardından Bakan Karaismailoğlu özel defteri imzaladı ve katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

Bakan Karaismailoğlu konuşmasında, “Türklerin yetiştirdiği en büyük denizcilerden, Akdeniz’in Türk Gölü olmasını sağlamış, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayrettin Paşa’nın huzurunda olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Denizlerin Fatihi Barbaros Hayrettin Paşa’nın ‘Denizlere hâkim olan, cihana hâkim olur.’ sözü günümüzde de doğruluğunu korumaktadır. Onun bu sözünden feyz alarak atalarımız Türk boğazlarında, Karadeniz’de, Ege’de, Akdeniz’de tam anlamıyla deniz kontrolünü sağlamış, okyanuslara ulaşıp bir cihan imparatorluğunu kurmuş ve dünyaya hükmetmiştir.” ifadelerini kullandı.

Kabotaj Bayramı’nın tarihine de değinen Bakan Karaismailoğlu, “Bu yıl 95. yıl dönümünü coşkuyla kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı da aziz milletimizin denizlerine ve denizciliğe ne kadar önem verdiğinin en büyük kanıtıdır. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi denizci millet, denizci ülke konumuna tekrar yükselmesine örnek olmuş ve uluslararası denizcilik arenasındaki yerini de ön sıralara taşımıştır.” şeklinde konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, “Dünya deniz tarihine damgasını vuran başta Barbaros Hayrettin Paşa olmak üzere; Turgut Reis, Oruç Reis, Piri Reis, Hızır Reis, Kemal Reis ve adını sayamadığımız tüm Türk denizcilerini ve leventlerini rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından deniz şehitleri için iskeleden denize çelenk bırakıldı.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ